
pH a chudnutie
28.11.2013 08:26Úryvok z knihy dr. Roberta O. Yanga Zázračné pH - schudnite odkyslením
Ak hovoríme o nadbytočnej hmotnosti, ktorú nosíme so sebou, platí, že najskôr musíme pochopiť príčinu a až potom môžeme zvládnuť liečbu. Žiadny program, ktorý sa venuje iba očividnému prejavu problému (nadbytočné kilogramy), nerieši skutočnú príčinu. Pripomína to trhanie buriny bez koreňov. Až doteraz sme príčinu obezity nepoznali. Trhali sme korene, no ani z jedného nevyrastala burina, ktorej sme chceli zbaviť záhradu! Teraz je nielen zaburinená, ale trpia v nej aj kvety a rastliny.
Priveľká hmotnosť nesúvisí s tukom. Posledných niekoľko desaťročí sa sústreďujeme na nízkotučné výrobky, no všimnite si,kam sme sa dostali. Nejde o kalórie, sacharidy či cholesterol. Kolektívne sme sa pokúšali znížiť ich príjem, no ako národ sme tučnejší ako kedykoľvek predtým. Nezmení sa to, kým nezačneme riešiť podstatu problému: kyseliny. Telo si udržiava tuk ako ochranu pred nadbytkom kyselín pochádzajúcich z typickej americkej stravy. Niektoré z nich vylučuje tráviacou rúrou, močovým traktom a kožou, no všetky zvyšky treba neutralizovať. Nadbytočné kyseliny začnú rozkladať tkanivá a orgány vo vašom tele presne tak, ako kyslá omáčka zjemňuje mäso. Pre rozpad buniek sa organizmus prepne do režimu sebazáchovy; zúfalo, bez ohľadu na následky využíva tuk zo stravy i z tela na svoju ochranu. Tuk totiž viaže kyseliny a niekedy ich pomáha vylučovať z tela. Využíva sa však najmä na ich skladovanie. Potvrdí vám to ktorýkoľvek plastický chirurg: tuk, ktorý pri liposukcii odsaje z tela pacientov, je hnedý alebo čierny, pretože obsahuje množstvo kyselín. (Jeden z našich spolupracovníkov, plastický chirurg, si to overil tak, že odoslal vzorky odsatého tuku na analýzu; výsledky z laboratória potvrdili, že bol naozaj plný kyselín.) Z krátkodobého hľadiska ide o dobrú správu: vaše telo sa chráni pred bezprostredným poškodením kyselinami. Zlá správa znie: z dlhodobého hľadiska spôsobujú zásoby tuku/kyselín najrozmanitejšie zdravotné ťažkosti.
Prekyslenie organizmu uvádza do pohybu ničivý cyklus nerovnováhy, nadmernej hmotnosti a chorôb. Všetci hľadíme iba na príznaky, no ich príčinu ešte len začíname chápať. Priveľké množstvo kyselín okráda telo o kyslík, bez ktorého sa spomaľuje metabolizmus. Trávenie prebieha pomalšie, čo vyvoláva priberanie a lenivosť, a čo je ešte horšie, spôsobuje kvasenie (hnitie!) potravy. Následkom fermentácie vznikajú v celom organizme huby vrátane kvasiniek a plesní. Tieto živé organizmy musia „jesť", a keď sa v kyslom tele premnožia, začnú prijímať naše živiny. Znižujú tým chemické a mechanické vstrebávanie všetkého, čo skonzumujete, až o 50 percent. Keď prijímajú potravu, tvoria aj odpadové produkty - exotoxíny a mykotoxíny, ktoré neraz poškodzujú bunky. Bez dostatku živín vaše telo nemôže budovať tkanivá, tvoriť zásadité pufre (tlmivé roztoky), hormóny či stovky ďalších chemických zložiek potrebných na získavanie energie pre bunky a činnosť orgánov. V tejto situácii nám strava neposkytuje energiu, ale uviazne v tele a vedie k ďalšiemu prekysleniu – ide o začarovaný kruh. Výsledkom je nežiaduce priberanie, ako aj únava a choroby.
Stručne povedané, netrpíte nadváhou, ale prekyslením. Tuk vám v postate zachraňuje život. Keby nechránil vaše bunky, tkanivá a orgány pred kyselinami, zomreli by ste. (Podobným spôsobom vám pomáha aj cholesterol, ktorý sa už dlho spája s nadváhou. Plaky tvoriace sa na vnútornom povrchu tepien chránia cievy pred kyselinami, ktoré by v nich inak doslova vyžrali diery.) Tuku by ste teda mali byť vďační! Neznamená to však, že máte túžiť po pneumatikách okolo pása. Kým nepochopíte, prečo rastú, nemôžete zvrátiť priebeh týchto procesov a tuk potrebujete. Informácie uvedené v tejto knihe vám umožnia vyslobodiť sa z väzenia tuku. Len čo ju dočítate, budete vedieť, ako zabrániť prenikaniu kyselín do organizmu. Ten sa potom bude môcť zbaviť nadbytku tuku — a urobí to. Je to veľmi jednoduché. Ak budete prijímať zásaditú (v chémii sa týmto pojmom označuje protiklad kyslej) potravu a nápoje, všetok tuk zadržiavajúci kyseliny sa rozpustí. Telo ho už viac nebude potrebovať.
NEDOSTATOČNÁ HMOTNOSŤ
Väčšina Američanov, ktorí túžia schudnúť a dosiahnuť optimálne zdravie, by možno vyvrátila oči dohora, no nemalé množstvo ľudí sa zúfalo usiluje pribrať. Nadmerná a nedostatočná hmotnosť majú totiž rovnakú príčinu: prekyslenie. Škodlivé mikroorganizmy, ktorým sa darí v kyslom prostredí, spotrebúvajú živiny určené pre vás, čím až o polovicu znižujú chemické a mechanické vstrebávanie všetkého, čo zjete. Už to môže spôsobiť nadmerné vychudnutie. Okrem toho, podvyživení ľudia majú často poškodené črevné klky a trpia nahromadením hlienu a nestrávených bielkovín v tenkom čreve. Oba tieto faktory narúšajú vstrebávanie tukov. Telo doslova chradne, čím sa vystavuje ešte väčším rizikám závažných ochorení ako v prípade nadváhy!
ZVÝŠTE SI pH
Ako ste sa pravdepodobne učili na chémii, kyslosť a zásaditosť sa merajú stupnicou pH. Odborne povedané, pH je záporný logaritmus koncentrácie protónov. V praxi ide o 14-dielnu stupnicu prebiehajúcu od najkyslejších hodnôt (0) po naj zásaditejšie (14), pričom číslo 7 označuje neutrálnu hodnotu. Čím nižšie klesáte od čísla 7, tým je látka kyslejšia, a čím vyššie stúpate od čísla 7, tým je zásaditejšia (alkalickejšia). pH predstavuje relatívne, nie absolútne meranie; vyjadruje, ako je niečo kyslé či zásadité v porovnaní s čímsi iným. Dosiahnutie (a udržanie) ideálnej telesnej hmotnosti spočíva v udržaní prirodzeného, mierne zásaditého prostredia organizmu. Kto sa živí typickou americkou stravou, bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou prinízke (prikyslé) pH s hodnotami hlboko pod 7. Ak túžite po zdravom a trvalom schudnutí, moja jediná rada znie: zvýšte si pH. Všeobecne možno povedať, že kyseliny a zásady sú protiklady a vzájomne sa neutralizujú. Aby však k tomu došlo, musia sa ocitnúť v správnom pomere. Neutralizácia akéhokoľvek množstva kyselín v krvi si vyžaduje približne dvadsaťnásobok zásad (ak nie ešte viac!). Znamená to, že musíte prijímať oveľa viac zásadotvorných potravín ako kyselinotvorných. Navyše z toho vyplýva, že je oveľa ľahšie udržať si acidobázickú rovnováhu po jej dosiahnutí ako dopracovať sa k nej z prekysleného stavu. Podobne ako si organizmus udržiava teplotu približne na úrovni 37 °C, je naprogramovaný tak, aby sa jeho pH pohybovalo vo veľmi nízkom intervale. Rozličné oblasti tela môžu mať rozdielne požiadavky na pH a ako sa dozviete z nasledujúcej tabuľky, niektoré z nich nadobúdajú kyslý charakter. Najlepším spôsobom, ako určiť, či celý organizmus dosahuje acidobázickú rovnováhu, je stanoviť pH krvi, ktorá v ňom koluje. Oficiálna medicína pokladá za normálne pH krvi hodnoty 7,3 — 7,45, pričom slovom normálny vyjadruje zvyčajne namerané hodnoty. Normálnosť však v tomto prípade nezodpovedá zdraviu. Veď prakticky každý normálny Američan trpí nadváhou či obezitou! Môj výskum pH u zdravých ľudí s normálnou hmotnosťou odhalil, že požadovaný rozsah pH je 7,350 - 7,380, pričom v ideálnom prípade by jeho hodnota mala dosahovať 7,365 (mierna zásaditosť). Lekársku normu pokladám za rozsah potrebný na prežitie, zatiaľ čo ideál predstavuje zdravie (vrátane zdravej hmotnosti). Podobne ako pri telesnej teplote, aj v prípade pH platí, že môže mierne kolísať a nemusí spôsobovať ťažkosti, no značná odchýlka od ideálnej hodnoty môže mať závažné následky Zabudnime na chvíľu na presné čísla: vedci sa zhodli na tom, že ak sa krehká rovnováha pH naruší, môže dôjsť k poškodeniu životne dôležitých orgánov a ohrozeniu života. Telo sa teda všemožne usiluje udržať si acidobázickú rovnováhu - vytvára cholesterolové plaky, ukladá tuk a uvoľňuje z kostí vápnik a zo srdca či svalov horčík, aby získalo pufre. A to všetko v úsilí ochrániť sa pred poškodením kyselinami. Nič z toho neprospieva srdcu, kostiam, svalom či cievam — dokonca ani obvodu pása! — a vy sa odrazu ocitnete na ceste k srdcovému infarktu či mŕtvici (aby sme uviedli aspoň dve z mnohých hrozieb).
Stručne povedané, vyvážte si pH tým, že znížite prekyslenie, aby ste zhodili nadbytočné kilogramy a prinavrátili si zdravie.
—————