ORP - oxidačno redukčný potenciál

16.11.2013 15:43

Okrem pH je významnou vlastnosťou vody oxidačno-redukčný potenciál. Jeho hodnota rozhoduje o oxidačných alebo redukčných podmienkach vo vodách. Pozitívna hodnota redox-potenciálu charakterizuje oxidačné pomery a negatívna redukčné pomery. V prírodných vodách sú oxidačné podmienky spojené s obsahom rozpusteného kyslíka.

Kladná hodnota znamená, že kvapalina je oxidačná a záporná hodnota, že kvapalina je redukčná. Oxidácia zahŕňa výmenu elektrónov medzi dvoma atómami. Atóm, ktorý pri tomto procese stratí elektrón je "zoxidovaný." Ten atóm, ktorý elektrón navyše získa, je "zredukovaný".

V procese oxidácie sú všetky tieto oxidačné činidlá strácajú schopnosť oxidovať ďalej. Môžu sa kombinovať s inými látkami vo vode alebo sa ich elektrický náboj môže byť jednoducho vyčerpá. Kedy sa ich elektrický náboj vyčerpánám prezradí práve potenciál.

Keď používame termín potenciál v popise ORP, vlastne hovoríme o elektrickom potenciálu a napätia. Dostávame veľmi malé napätie, ktoré sa vytvoria vo vode za prítomnosti oxidačného a redukčného činidla. Toto napätie nám oznámi údaje o schopnosti oxidačného činidla vo vode.

Čo oxidácie alebo redukcie znamenajú pre naše zdravie?

Konzumácia oxidovaných potravín a nápojov majú tendenciu ovplyvniť nepriaznivo chemické vlastnosti našich telových tekutín. Mnohé potraviny a nápoje sú veľmi oxidované a bez elektrónov. Hodnota ORP sa u potravín a nápojov samozrejme pohybuje pomerne široko. Vzhľadom k tomu, že potrebujeme, aby naše telá bola vystavené zbytočné oxidácii zvnútra čo možno najmenej, je dôležité, aby sme sa neustále stravovali tak, aby sme prijímali čo najviac redukčných látok s čo najvyšším záporným ORP. To však nie je jednoduché. Živá alkalická voda nám v tomto veľmi pomôže.

Niektoré z najhorších (najviac oxidujúcich) potravín zahŕňajú alkoholické nápoje, sladené nápoje, mäso, vyprážané pokrmy, ktoré sú však zároveň najobľúbenejšími. Pre porovnanie uvádzame úplne jednoduché príklady:

  • Čerstvo vylisované pomarančové šťavy vykazujú ORP v obvykle okolo -100 mV, zatiaľ čo balené pomarančové džúsy vykazujú hodnoty okolo +200 mV a viac.
  • Voda z kohútika má v neupravenom stave ORP +200 .. 500 mV.

Ak má voda záporný oxidačno-redukčný potenciál, znamená to, že má redukujúce vlastnosti, správa sa ako antioxidant, vychytáva škodlivé voľné radikály, ktoré v tele vznikajú ako produkty metabolizmu.

Prítomnosť prirodzených antioxidantov v potravinách predlžuje ich trvanlivosť, ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, znižuje pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny. Chronický nedostatok antioxidantov zvyšuje riziko vzniku chorobných zmien na cievnom a imunitnom protirakovinovom systéme.

Ak chceme byť dlhšie mladí a nezaťažovať svoje telo, pomôže nám, keď budeme denne piť dostatok živej vody s ORP aspoň -300 mV. Údaj ORP je teda pri výbere ionizátora veľmi dôležitý, nejde len o hodnoty pH, ale o kombináciu týchto dvoch faktorov.

—————

Späť



Vytvorte si webové stránky zdarma! Webnode